Srbija i igre na sreću – konačno su dostupni pravi podaci o broju zavisnika

Share

Upoređivali smo podatke iz Srbije i ostatka Evrope

 

U domaćim medijma, raznorazne „studije“, „analize“ i „članci“ u kojima se tvrdi da je broj zavisnika od igara na sreću u Srbiji u gotovo geometrijskog progresiji, preplavile su sve rubrike.

 

U mesecima za nama čak smo se susretali i sa tvrdnjama o više stotina hiljada sugrađana koji su zavisnici od igara na sreću. Kada bi one i bile uzete za ozbiljno, ne bi bile moguće, jer bi to značilo da je u Srbiji više zavisnika nego samih igrača uopšte.

 

Verovali ili ne, tačna brojka zavisnika od igara na sreću u Srbiji tek je nešto veća od 1.000. Sa ukupno 1.030 ljudi koji su prijavljeni na programe stručnog medicinskog vođenja i terapije protiv zavisnosti od igara na sreću.

 

Kada se podaci stave u evropsku i EU perspektivu, Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovim statističkim parametrima.

 

Naravno, kada bi takva brojka bila i 1, bilo bi nešto što se mora ozbiljno shvatiti i na čemu se mora proaktivno raditi u narednom periodu. Ipak, moramo podvući da je reč o cifri i preko 300 puta manjoj od često javnosti predstavljane, netačne brojke.

 

 

Podaci stručnjaka

 

Podatak koji smo naveli nije ničija spekulacija, već zvanična brojka nadležnih zdravstvenih ustanova, u kojima se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji javi između 150 do 200 osoba.

 

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

Zašto je onda, uprkos svim ovim činjenicama, javnost neprekidno zasuta netačnim podacima? Pogrešna slika najčešće dolazi od nekompetentnih ljudi, vođenih raznovrsnim motivima – od senzacionalizma, skrivene prodaje različitih „ekspertsko – konsultantskih usluga“ pa do čiste političke zloupotrebe.

 

Online klađenje i maloletnici

 

Imajući u vidu činjenicu da zakonom propisani i uspostavljeni sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću i teoretski i praktično onemogućavaju maloletnicima da se uključe u ovaj vid igara na sreću, možemo  sa sigurnošću  potvrditi da su zakonska regulativa i odgovornost legalnih priređivača na vrlo visokom nivou.

 

 

UPIS – 15 godina najviših standarda prevencije i zaštite maloletnika

 

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već više od 15 godina aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije „Moguće je prekinuti“ ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

 

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

 

Projekat „I jedan je mnogo“ – Još viši nivo prevencije i zaštite maloletnika počinje u 2024.

 

UPIS i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u narednom periodu pokreću unapređeni projekat prevencije pod nazivom „I jedan je mnogo“.

 

Planiraju se predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz seriju predavanja i informativnih video klipova prilagođenih deci i mladima. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.

 

Leave A Reply