U Somboru održan 17. stručno-naučni skup „Biblionet“

Share

17. stručno-naučni skup BIBLIONET na temu „Deca i mladi: biblioteke za nove generacije” održan je u periodu od 7. do 9. septembra u Somboru, u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”.

Na svečanom otvaranju govorili su Vanja Marković, samostalna savetnica i rukovodilac u Ministarstvu kulture Republike Srbije, Antonio Ratković, gradonačelnik Grada Sombora, dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, prof. dr Gordana Rudić, šef katedre za bibliotekarstvo na Pedagoškom fakultetu u Somboru i Nataša Turkić, direktorka Biblioteke.

Program je vodila Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja GBKB, a u programu je učestvovala i devojačka prevačka grupa Jule iz GKUD Ravangrad.

Nagrada „Đuro Daničić” za doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture u celini dodeljena je Žaklini Nikolić, direktorki Biblioteke „Centar za kulturu” Kladovo.
Na skupu je prisustvovalo preko 170 bibliotekara iz 40 ustanova iz čitave Srbije i gosti iz regiona.

Jedan od najvažnijih zaključka ovogodišnjeg Biblioneta: definisanje nacionalne strategije u oblasti pružanja bibliotečkih usluga za decu i mlade.

Stoga će Zajednica matičnih biblioteka Srbije pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu kulture RS za definisanje nacionalne strategije u oblasti pružanja bibliotečkih usluga za decu i mlade, po uzoru na praksu drugih zemalja u svetu i regionu.

Svi učesnici skupa imali su priliku da pogledaju predstavu „Tenor na zajam“, posete znamenitosti grada i izložbu 80 godina Malog princa, koja je povodom Biblioneta otvorena u Gradskom muzeju Sombor.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Sombora, Narodnog pozorišta Sombor i kompanije Star taksi.

Info: sombor.rs

Leave A Reply