Svečanom akademijom obeležene 104 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Share

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se večeras na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu povodom 104. godišnjice održavanja Velike narodne skupštine i odluke o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, istakavši da danas obeležavamo praznik Srba u Vojvodini i jedan od najvažnijih datuma za ceo srpski narod.

„Velika narodna skupština jeste bila veliki istorijski, a za prostor na kome živimo epohalni događaj – i priča o velikim ljudima, doraslim težini izazova sa kojima ih je istorija suočila i sposobnim da u pravom trenutku donesu i sprovedu prave odluke. Vreme je nedvosmisleno potvrdilo ispravnost njihove istorijske odluke – odluke o prisajedinjenju vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji“, izjavio je predsednik Mirović podsetivši na to da je među poslanicima Velike narodne skupštine prvi put u istoriji ovog dela Evrope bilo i sedam žena.

Nepravedno bi bilo, prema rečima Mirovića, ne pomenuti i njihove velike prethodnike kojima borba za oslobođenje i ujedinjenje nije bila samo smisao političkog i nacionalnog angažmana, već i samog života.

„Od patrijarha Josifa Rajačića i generala Đorđa Stratimirovića, koji su 1848. godine stvarali i branili Srpsku Vojvodinu, Đorđa Natoševića, Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića, koji su, ne samo stihom već i aktivnim učešćem u političkom životu čuvali luču Srpske Vojvodine i kada nje formalno nije bilo, do najvećeg među svima njima – Svetozara Miletića, koji je i danas simbol svega najuzvišenijeg što može da se sažme u jednom čoveku“, istakao je Mirović.

Prema predsednikovim rečima, sve težnje i svi snovi tih velikana, baš kao i sve težnje i snovi njihovih prethodnika i njihovih naslednika, bili su sažeti u samo jedan san – san o konačnom oslobođenju i ujedinjenju sa svojom maticom.

„Danas, 104 godine posle prisajedinjenja Srbiji, Vojvodina je mesto ekonomskog prosperiteta i skladnog i međusobnim poštovanjem i uvažavanjem prožetog zajedničkog života i Srba i Mađara, i Bunjevaca i Slovaka, i Rusina i Hrvata, i Rumuna i pripadnika svih drugih nacija koje vekovima u njoj žive i koje, gradeći i čuvajući nju, grade i čuvaju i same sebe. Naši veliki zajednički preci ostavili su nam zavet o Vojvodini zajedništva, koje moramo sačuvati i graditi i u vremenu pred nama. Na pravom smo putu da – i zbog njih i zbog nas, ali najviše zbog generacija koje će tek doći – našu Vojvodinu i našu državu Srbiju učinimo još uspešnijom i još prosperitetnijom“, naglasio je Mirović.

Na svečanoj akademiji predsednik Mirović uručio je ovogodišnjim dobitnicima pokrajinska priznanja koja se dodeljuju u AP Vojvodini u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta i ravnopravnosti polova, dok će najviše priznanje AP Vojvodine – Nagrada „Mihajlo Pupin“ – operskom pevaču Željku Lučiću biti uručena naknadno.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović, ministri u Vladi Republike Srbije, poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice, gradova i opština iz AP Vojvodine, Srba iz regiona i članovi diplomatskog kora.

Leave A Reply