ODRŽAN LOКALNI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA SOMBORA NA TEMU AКTUELNE AFRIČКE КUGE SVINJA

Share

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dušanka Golubović, zajedno sa predstavnicima Republičke veterinarske inspekcije, veterinarskim stanicama i proizvođačima, održala je sastanak regionalnog kriznog centra na temu pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji.

Sa tim u vezi, Štab za vanredne situacije grada Sombora održao je dana 04.07.2023.god. sednicu o prevenciji bolesti afrička kuga svinja, a kojom je predsedavao gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije grada Sombora Antonio Ratković. Na navedenoj sednici predočene su informacije i razmotrena je aktuelna epizootiološka situacija gde je ustanovljeno da na teritoriji grada nema potvrđenih slučajeva afričke kuge svinja kod domaćih i divljih svinja.Takođe usvojen je i zaključak o formiranju Lokalnog kriznog centra za afričku kugu svinja na teritoriji Grada Sombora gde su definisane mere i zadaci svih članova u cilju sprečavanja pojave, praćenja kretanja i kontrole zarazne bolesti afričke kuge svinja na teritoriji grada.

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje, nije opasna po zdravlje ljudi, nema vakcine i jedini način borbe je poštovanje strogih biosigurnosnih mera propisanih za držaoce svinja i korisnike lovišta.

U Srbiji je od početka godine potvrđeno 15 slučajeva afričke kuge kod divljih svinja i 54 slučaja kod domaćih svinja, zaključno sa 03.07.2023. godine. U okruženju je prisustvo iste potvrđeno u Republici Srpskoj i Hrvatskoj.

U cilju informisanja javnosti o merama prevencije, zaštite i sprečavanja širenja bolesti afričke kuge svinja, u naseljenim mestima grada Sombora, lovačkim društvima, prodavnicama stočne hrane i drugim vidnim mestima biće istaknuti plakati koje možete videti u prilogu ove vesti.

Info: vojvodjanski.com

Leave A Reply