Mirović: Počela realizacija velikog projekta energetske sanacije javnih objekata u AP Vojvodini

Share

Na sedam javnih objekata na teritoriji AP Vojvodine, ukupne površine 11.500 kvadratnih metara, počeli su radovi na energetskoj sanaciji, za koje je obezbeđen novac iz pokrajinskog budžeta.

Time je počela realizacija velikog projekta sprovođenja mera energetske efikasnosti u javnim zgradama na teritoriji AP Vojvodine, koji će u narednoj godini obuhvatiti još 60 objekata.

Pokrajinska vlada je za realizaciju ovog projekta iz budžeta obezbedila ukupno 354 miliona dinara, dok će 1,5 milijardi dinara biti obezbeđeno iz donacije i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Projekat se realizuje na osnovu detaljnih energetskih pregleda koje je izradio Fakultet tehničkih nauka.

Energetska sanacija trenutno se izvodi na objektu Doma učenika srednjih škola „Nikola Vojvodić“ u Кikindi, Gerontološkog centra Vrbas, OŠ „Кiš Ferenc” u Svilojevu, OŠ „Desanka Maksimović” u Futogu, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Кneževcu – Izdvojeno odeljenje u Đali, OŠ „Đuro Salaj” u Subotici (objekat na Bajskom putu) i na zgradi opštinske uprave u Apatinu.

Javne zgrade su posebno važne sa energetskog aspekta, s obzirom na visok potencijal za poboljšanje energetske efikasnosti i mogućnost znatnog smanjenja troškova grejanja. Većina javnih objekata koji će biti obuhvaćeni ovim projektom nalazi se u energetskom razredu F ili G, a plan je da nakon izvršenih radova budu u energetskom razredu C, što omogućava prosečnu uštedu energije za više od 60 odsto.

Radovi, između ostalog, obuhvataju izolaciju fasade, zamenu stolarije i druge radove, a posebno je važno istaći da se u Apatinu i Svilojevu vrši zamena energenata, te će se za zagrevanje, koristiti zemni gas.

Leave A Reply