Avantura počinje u Somboru- Turistička organizacija grada Sombora predstavila turističku ponudu na Sajmu turizma u Beogradu

Share

Na 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji je održan od 22. do 25. februara u Beogradu, svoju bogatu turističku ponudu predstavio je i  grad Sombor. Ekskluzivno je  predstavljen i „Sombor City Card“, projekat koji uvodi potpuno novi pristup turizmu primenom digitalnih inovacija, koje donose revolucionaran i održiv način istraživanja destinacija i koji će u velikoj meri doprineti osavremenavanju i daljem razvoju turizma u Srbiji.

Karta grada Sombora (Sombor City card), takozvani digitalni vaučer objedinjuje turističku ponudu administrativnog centra zapadnobačkog okruga na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske, a prema rečima Dejana Veselinova, predstavniika visit-serbia.online, s obzirom na to da je slogan ovogodišnjeg Sajma turizma „Avantura počinje ovde“, štand Sombora zaista je predstavljao avanturu za posetioce.

„Možemo slobodno reći da je na štandu Sombora trenutno jedna vrsta male revolucije.  “Sombor City Card” predstavlja integralni deo pilot projekta održivog turizma grada Sombora. Kroz ovaj projekat, koji prezentujemo na ovogodišnjem sajmu, po prvi put smo uspeli da na jednom mestu okupimo različite turističke entitete iz grada Sombora, koji je inače jedan predivan grad na severu naše zemlje i kako za njega kažu, da je najzeleniji grad u Srbiji.  Sombor sa svojom ponudom, u smislu kulturne ponude, a to je svakako Gradski muzej, Muzej Podunavskih Švaba, Galerija Milana Konjovića, zgrade Županije i mnoge druge ustanove kulture, sublimiran je na ovoj kartici. Svi zainteresovani karticu mogu kupiti na portalu visit-serbia.online, a kartica omogućava različite usluge i pogodnosti, kroz pristup raznim turističkim atrakcijama, muzejima, kulturnim događajima i uz brojne popuste na usluge u restoranima i smeštajnim objektima“, rekao je Veselinov. On je dodao i to da je na ovaj način sklopljena jedna lepa turistička priča i da se ovaj Projekat temelji se na 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Posetioci štanda grada Sombora su na 45. Sajmu turizma imali priliku i da  prošetaju Somborom i njegovom okolinom u virtuelnoj šetnji sa VR naočarama, što je zaista predstavljalo pravu atrakciju.

Kako je tom prilikom istakao Igor Petrović, turistički radnik, Sombor je zaista grad sa ogromnim turističkim potencijalima. Ima bogato istorijsko nasleđe, razvijen etno turizam, koji uključuje mnogobrojne salaše, eko turizam, ali i široku gastronomsku ponudu.

„Do Sombora se prosto mora doći.  Bački ručak je nešto što morate probati ako vas put nanese u Sombor. Da ne preterujemo, ali bilo bi poželjno da provedete jedan ceo vikend u Somboru i sigurno bi vam vreme bilo ispunjeno. Ono što bi definitivno preporučili da obiđete i vidite je slika „Bitka kod Sente.  To je najveće ulje na platnu na Balkanu, a treća po veličini u Evropi i nalazi se u svečanoj sali Županije. Slika ima svoju dugu priču i nastala je 1898. godine“, reko je Petrović. On je pozvao sve koji do sada nisu bili u Somboru da obavezno dođu.

Da se Sombor na 45. Sajmu turizma zaista uskladio sa slogan6mo „Avantura počinje ovde“, potvrdila je i direktorka Turističke organizacije grada Sombora, Zdenka Mitić. „Avantura u Somboru je uvek nešto što definitivno treba doživeti,a tu naravno mislim na sve turističke potencijale i atrakcije koje Sombor ima. Ono što mi volimo da istaknemo za naš grad je da, osim toga što je jedan od najzelenijih gradova naše zemlje, takođe je veoma istaknut i na kulturnoj mapi Srbije. Ponosni smo i na sve umetnike i sportiste koje je Sombor iznedrio. Ne smemo zaboraviti ni hedonističku stranu Sombora, njegove salaše, tamburaše,  vinare i vinarije, ali i bicikl, koji je svakako jedan od simbola grada“, rekla je Mitić.

Prema podacima Turističke organizacije, u Somboru je tokom protekle godine zabeleženo oko 48 hiljada noćenja.

„Bilo je organizovanih dolazaka, ekskurzija, ali i poseta našim manifestacijama. Godišnje se u Somboru održi više od  100 manifestacija, što upotpunjuje turističku ponudu. Različite su teme manifestacija, od gastronomije, preko sporta, do kulture i ekologije. Najpoznatije su svakako Somborski kotlić i Ulica starih zanata“, rekla je Mitić i u šali dodala da „u tem Somboru zaista svašta ima i da žene zaista piju vina u tem Somboru.

Ona je dodala i to da Sombor zaista mora da se doživi i pozvala sve one koji nisu posetili Sombor, da obavezno dođu da uživaju.

Leave A Reply