Za povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju Grad Sombor dobio 15.000.000,00 dinara

Share

Lokalna samouprava nastavlja sa realizacijom projekata koji za cilj imaju povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a za tu namenu je po Programu podrške u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja za 2024. godinu, Grad Sombor dobio 15.000.000,00 dinara bespovratnih sredstava od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Tim povodom, svečanom uručenju ugovora o sufinansiranju, prisustvovala je zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica.

Ukupna sredstva za realizaciju pomenutog programa na teritoriji grada Sombora iznose 30.000.000,00 dinara, od čega je Ministarstvo obezbedilo 15 miliona, a isto toliko je i Grad Sombor izdvojio iz svog budžeta.

Predstavnicima 14 gradova i opština koji su dobili sredstva, ugovore je svečano uručio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Vlada Republike Srbije zajedno sa 14 gradova i opština investiraće ukupno 460 miliona dinara u projekte unapređenja bezbednosti dece u zoni škola, svetlosne signalizacije, parkirališta za invalide, sisteme za pametno upravljanje saobraćajem, dinamičko merenje težine vozila u pokretu i druge projekte koji će lokalne sredine približiti konceptu „pametnog grada““, istakao je Vesić.

Kada je reč o dobijenim sredstvima, Grad Sombor će sredstva uložiti u rekonstrukciju 12 pešačkih prelaza u užem centru grada koji se nalaze na Vencu vojvode Živojina Mišića, Vencu vojvode Radomira Putnika, Vencu vojvode Petra Bojovića i Vencu vojvode Stepe Stepanovića, kao i pešačkim prelazima na raskrsnici Ulice Samka Radosavljevića i Staparskog puta, Samka Radosavljevića i Arsenija Čarnojevića, te u Ulici Filipa Kljajića.

U prethodnom periodu, odnosno u 2023. godini, Grad Sombor je po istoimenom Konkursu dobio takođe sredstva u iznosu od 15 miliona dinara od strane navedenog Ministarstva za Projekat unapređenja bezbednosti dece i pešaka u zonama škola, čime su izgrađeni pametni pešački prelazi kod pet osnovnih i tri srednje škole, a obuhvataju kameru za analizu toka saobraćaja i podnu rasvetu na pešačkim prelazima.

Info i foto:

Leave A Reply