Dan otvorenih vrata povodom novog ciklusa Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“

Share

Dan otvorenih vrata – Zeleni dijalog sa školama, predviđen za sve vaspitno-obrazovne ustanove koje učestvuju ili žele da se uključe u Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, održan je u Кongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

Cilj ovog programa, koji se realizuje već 15 godina, jeste podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji AP Vojvodine.

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine upoznali su prisutne sa određenim izmenama Programa i dali preporuke s ciljem njegovog modernizovanja i usavršavanja.

Podsekretarka Sekretarijata i koordinatorka Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ Brankica Tabak pozvala je mlade da se angažuju i pomognu školama u ekološkim aktivnostima.

„Vi ćete uskoro biti osnovni činioci društva pa će tako neko od vas oblast zaštite životne sredine sigurno preuzeti kao svoje profesionalno opredeljenje. A svako od nas kao pojedinac ima obavezu da se stara o svojoj životnoj sredini“, rekla je podsekretarka Tabak i podsetila na to da je resorni sekretarijat svojim koordinatorstvom preuzeo određeni doprinos u materijalnom smislu čime se njegov budžet istakao u odnosu na ostale partnere u ovom projektu.

Ona je naglasila kako je neophodno da opštine i gradovi budu upućeni u broj vaspitno-obrazovnih institucija koje su uključene u ovaj projekat.

„Što se tiče saradnje sa jedinicama lokalne samouprave, naš sledeći korak jeste da se pre potpisivanja sporazuma njima i obratimo i ukažemo im na to da je poželjno da sarađuju sa školama koje su se ove godine prijavile na konkurs, kako bi se pomoglo izveštavanje u ovoj oblasti“, izjavila je podsekretarka.

Na skupu su govorile i predstavnice Pokreta gorana Vojvodine, jednog od partnera u Programu, koje su podsetile na dve nagrade – seminar za vaspitače, učitelje i nastavnike i jednodnevni izlet u zaštićena područja.

Do sada je u Programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ učestvovalo preko 600 vaspitno-obrazovnih ustanova, a oko 14.000 dece steklo je znanje o selekciji otpada, pošumljavanju, ozelenjavanju, klimatskim promenama, upravljanju komunalnim i drugim vrstama otpada.

Partneri u Programu su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodinašumeˮ i Pokret gorana Vojvodine.

 

 

Leave A Reply