Nastavak projekta ozelenjavanja opštine Kula

Share

U prethodnim godinama ozelenjavanje i pošumljavanje je kontinuirano sprovođeno u svim mestima opštine Kula. Predsednik Opštine Damjan Miljanić, istakao je da ovo upravo period koji je namenjen upravo za akcije pošumljavanja i ozelenjavanja.

Deo obale kanale duž staze između dva mosta, jedna od omiljenijih destinacija za rekreaciju građana Kule, jedna je od lokacija na kojoj će biti zasađeno novo drveće.

– Takođe, dogovorili smo da će u sklopu rekonstrukcije Velikom parka naredne godine biti izvršena zamena sadnica u Kramerovoj ulici. Naime, postojeće drveće, kuglasti bagrem, biće premešteno na dečija igrališta, dok će na njihova mesta biti zasađene sadnice jasena stare pet godina koje su adekvatnije – zaključio je predsednik Miljanić.

Ispred Odeljenja za investicije opštine Kula Jelena Čepić, saradnica na poslovima zaštite životne sredine navodi da lokalna samouprava u cilju očuvanja i zaštite životne sredine godinama unazad intenzivno pristupa ozelenjavanju javnih površina i dopuni šumskog rasada.

– U prethodnom periodu zasadili smo preko 2000 stabala, trudeći se da to budu kvalitetne sadnice koje su dugogodišnje, da budu stare preko pet godina pogodne za naše područje (jasen, javor…) – ističe Čepićeva, dodajući da su sadnje sprovođene u svim naseljenim mestima opštine. Akcenat predhodnih sadnji bio je na pošumljavanju očićenih deponija, kako ne bi dolazilo do ponovnog odlaganja otpada, a posle Kruščića, Sivca, Ruskog Krstura i Kule nastaviće se ovaj manir sadnje na očišćenim deponijama.

Težnja i u budućnosti biće takođe, da se podignu vetrozaštitni pojasevi i da se što više zelenih površina očuva. Jelena Čepić dodaje da je pristupljeno i ozelenjavanju prostora na kulskom bazenu, sa ciljem da se sadnjom kvalitetnih sadnica u budućnosti obezbedi hlad posetiocima Sportskog centra.

Ovo nisu jedine akcije ozelenjavanja i pošumljavanja koje se planiraju za naredni period, očekuje se dopuna ozelenjavanja izletišta na Potoku, a radi se i na dopuni sadnica na Rečeju, a sve sa ciljem očuvanja biodiverziteta, zaštite životne sredine i poboljšanja kvaliteta vazduha u opštini Kula.

 

izvor: kula.rs

Leave A Reply