Završen projekat „Obuka talentovanih đaka“

Share

Ukpuno četiri stotine đaka s teritorije AP Vojvodine proteklih deset nedelja pohađalo je obuku za talentovane đake u „Ceptor” kongresnom centru na Andrevlju. Ovaj projekat realizovao je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, u cilju podizanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa osnovnog i srednjeg obrazovanja.

– Prve dve nedelje, obuci su prisustvovali đaci iz osam osnovnih škola, dok su se preostalih osam nedelja smenjivali srednjoškolci i srednjoškolke iz 32 srednje škole. Na nedeljnom nivou, deca su boravila po šest dana i imala su pun pansion. Za realizaciju ovog projekta opredeljeno je deset miliona dinara. Na konkurs su pristigle 104 prijave, što je zaista impozantan broj – izjavila je Milica Vučićević, pomoćnica pokrajinskog sekretara obrazovanje.

Program je osmišljen da traje šest dana – od ponedeljka do subote, kada se deca vraćaju kući. Tokom trajanja projekta, predviđene su različite aktivnosti i radionice koje su realizovali stručni saradnici zajedno s decom. U okviru programa, jedan dan bio je predviđen za posetu Sremskim Karlovcima, kao i fakultetima, s ciljem profesionalne orijentacije.

– Najinteresantnija mi je bila poseta Sremskim Karlovcima, gde smo obišli Karlovačku gimnaziju, kao i najveće znamenitosti tog grada – rekla je Nikolina Nikolić, učenica prvog razreda Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu.

– Moja omiljena radionica bila je o razrađivanju teme o samopouzdanju. U novije doba to nije česta tema sa socijalnim medijima, postalo je zaboravljeno, tako da je važno razraditi koncept samopouzdanja – kazala je Lara Kvaić, učenica drugog razreda Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn” u Novom Sadu.

– Cela poenta ovog ranijeg raspusta, odnosno ovih radionica jeste da naučimo nešto novo, da upoznamo ljude koji su nagrađeni za svoj trud i rad i koji će kasnije nama u životu biti korisni, to jest da imamo kontakte koji će nam kasnije u životu biti korisni – rekao je Lazar Radošević, učenik trećeg razreda Srednje mašinske škole u Novom Sadu.

Teme koje su se tokom obuke obrađivale po nedeljama bile su: Razvoj slobodne misli kroz epohe; Kako zavoleti hemiju; Predstavljanje svog kraja; Efekat staklene bašte; Nakit kroz istoriju; Čovek; Utvrđivanje vremenske prognoze; Leonardo da Vinči; Tajne mističnog Egipta i Crno-beli svet (kako se pravi strip).

Leave A Reply