Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru dobila sredstva za nabavku nove medicinske opreme.

Share

Predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, uručila je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za 72 zdravstvene ustanove. Među njima, Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru dobila je 60.432.000,00 dinara za nabavku nove medicinske opreme.

-Za celokupni sistem zdravstvene zaštite izuzetno je važno što je Pokrajinska vlada i ove godine opredelila sredstva zdravstvenim ustanovama, čime se obezbeđuje njihovo bolje funkcionisanje, izjavila je Gojković. Dodeli ugovora prisustvovao je i dr Milan Popov, Pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Sredstva dodeljena Opštoj bolnici Sombor biće upotrebljena za nabavku:

Digitalnog mamografa sa tomosintezom — Ovaj uređaj će omogućiti bolju dijagnostiku i manju izloženost zračenju, zamenjujući analogni mamograf star 15 godina.
Endoskopa za kolonoskopije i gastroskopije — Za unapređenje dijagnostike digestivnog trakta i kolorektalne hirurgije.
Holtera za EКG i krvni pritisak — Ova oprema će omogućiti kontinuirano praćenje srčanih i krvnih pritisaka, sa mogućnošću umrežavanja sa tercijarnim ustanovama.
Infuzionih pumpi i grejača krvi — Za potrebe operacionog bloka i jedinica intenzivne nege, omogućavajući tačno doziranje infuzionih rastvora i lekova.
Zamene i nadogradnje PACS sistema — Za arhiviranje radioloških slika i konfigurisanje ISSA PACS radnih stanica, čime se obezbeđuje bolja obrada i čuvanje snimaka.
Direktor Opšte bolnice Sombor, dr Dragan Rastović, zahvalio se na dodeljenim sredstvima, ističući značaj kontinuiranog planiranja i ulaganja u novu medicinsku opremu. -Svake godine planiraju se prioriteti u nabavci nove i zanavljanju postojeće medicinske opreme. Tokom godine često dolazi do potrebe za hitnim, neplaniranim intervencijama na popravci medicinske opreme koje značajno utiču na tekući plan, dodao je Rastović.

Izvor RTV i Radio Dunav

 

Leave A Reply