Ovčiji paprikaš zamirisao Staprom – tradicija duga gotovo četiri decenije

Share

Stapar, 29. avgust 2025. – U sklopu 28. Veliko-Gospojinskih večeri, u Staparu je održano jedno od najomiljenijih takmičenja koje ovo bačko selo čini prepoznatljivim – nadmetanje u kuvanju ovčijeg paprikaša. Manifestacija, koja traje već skoro četiri decenije, i ove godine okupila je više od 60 ekipa, među kojima su bile i ekipe iz inostranstva. Poseban pečat dali su članovi 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) iz Vojvodine i Srbije, jer upravo DVD Stapar stoji iza organizacije ovog jedinstvenog događaja, uz podršku Mesne zajednice Stapar i Turističke organizacije grada Sombora.

Ovčiji paprikaš u Staparu nije samo specijalitet – on je deo istorije i načina života. Još u stara vremena ovde su se uzgajale ovce, od čije vune su se tkali ćilimi i druge potrepštine, dok je meso završavalo u kotliću, gde se strpljivo i s ljubavlju krčkala ova čuvena poslastica. „Za nas Staparce ovčiji paprikaš nije samo tradicija, već i zaštitni znak,“ kaže učesnik takmičenja Srđan. „Kod nas postoji poslovica koja se prenosi generacijama: Ovčiji paprikaš i teget odelo nikad ne izlaze iz mode.“

Svaka ekipa brojala je po osam članova, a organizator je obezbedio pehare i nagrade za najbolje. Ipak, istinski pobednik bio je duh zajedništva i druženja, jer se miris paprikaša širio kroz celo selo, okupljajući meštane i goste oko kotlića.

Druženje i pesma potrajali su do dugo u noć, a za veselu atmosferu bila je zadužena pevačica Sanja Đorđević, koja je razgalila i starije i mlađe. Posebno je bilo mnogo omladine, što uliva nadu da će tradicija živeti i u narednim decenijama.

Veliko-Gospojinske večeri i takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša još jednom su pokazali da Stapar čuva svoje korene i običaje, ali i da tradiciju pretvara u praznik otvoren za sve dobronamerne goste.

autor: Stefan R.

foto:Mirosalv D.

Leave A Reply