Nedjelja je dan Gospodnji, dan blagdanskog počinka i ljubavi stoga ne čudi važnost i tradicija obiteljskog okupljanja i zajedništva na nedjeljnom ručku. Od davnih vremena, nedjeljni ručak predstavlja više od samo obroka – to je vrijeme koje se posvećuje provedbi kvalitetnog vremena s obitelji i bliskim prijateljima. Ova tradicija također igra važnu ulogu u očuvanju obiteljskih veza i povezanosti. U današnjem brzom tempu života, kada se često susrećemo s raznim obvezama i stresovima, nedjeljni ručak pruža priliku za usporavanje i povezivanje s onima koje volimo. Razmjena životnih priča i iskustava jača razumijevanje među članovima obitelji i čini ih još povezanijima.
Nedeljni ručak se ne može zamisiliti bz juhe, pečenja I slastice.Priprema juhe uopšte nije komplicirana I lako se sprema. Najukusnija je juha sa griz noklicama za koje su potrebna jaja I griz, a može se dodati I seckani peršin.
Pečeno pile I mlinci
Pečeno pile izvrstan je izbor za nedjeljni ručak jer ne zahtijeva puno vremena za pripremu. Pečeno pile jednostavno je jelo s kojim se ne može pogriješiti, a bit će ukusno i najizbirljivijim članovima svake obitelji.Tradicionalno jelo hrvatske kuhinje, poznati mlinci poslužit će kao savršen prilog. Piletina s mlincima dugogodišnja je tradicija s kojom ne možete pogriješiti i koju mnoge hrvatske obitelji nastavljaju. Možete zamijeniti pile s puricom i počastiti se jednim od autohtonih hrvatskih jela, puricom s mlincima.
U Kuharici Marije Šeremešić mogu se pronaći veoma zanimljivi recepti za ukusna jela koja se nalaze na trpezi. Jedan od tih recepata je svakako I recept za juneći paprika ili paprika od divljeg mesa.

Screenshot
Takodje, Marija je pripremila I recept za Ninin kuglof.

Недеља је Дан Господњи, дан празничног одмора и љубави, па не чуди што је традиција породичних окупљања и заједништва на недељном ручку важна. Од давнина, недељни ручак је више од самог оброка – то је време посвећено провођењу квалитетног времена са породицом и блиским пријатељима. Ова традиција такође игра важну улогу у очувању породичних веза и повезаности. У данашњем брзом животу, када се често сусрећемо са разним обавезама и стресом, недељни ручак пружа прилику да успоримо и повежемо се са онима које волимо. Размена животних прича и искустава јача разумевање међу члановима породице и чини их још ближима. Недељни ручак се не може замислити без супа, печења и десерта. Припрема супе није нимало компликована и лако се припрема. Најукуснија је супа са гриз кнедлама, за коју су потребна јаја и гриз, а може се додати и сецкани першун. Печено пиле и млинци Печено пиле је одличан избор за недељни ручак јер не захтева много времена за припрему. Печено пиле је једноставно јело са којим не можете погрешити, а биће укусно чак и за најизбирљивије чланове сваке породице. Традиционално јело хрватске кухиње, чувени млинци, послужиће као савршен прилог. Пилетина са млинцима је дугогодишња традиција са којом не можете погрешити и коју многе хрватске породице настављају. Пилетину можете заменити ћуретином и почастити се једним од аутохтоних хрватских јела, ћуретином са млинцима. У куварској књизи Марије Шеремешић можете пронаћи веома занимљиве рецепте за укусна јела која се налазе на трпези. Један од тих рецепата је свакако рецепт за говеђу паприку или паприку од дивљег меса.
Tакође, Марија је припремила и рецепт за Нинин куглоф.
FOTO Marija Šeremešić
Izvor Ajte s nama – kuharica
Autor Zlatko Markovinović